Stukjes in het wild

Maartjes foefjes: houten lepel tegen overkoken

Omdat ik zelfs op de meest roman­ti­sche momenten geneigd ben praktisch te doen, leek een life­hack­ru­briek me echt iets voor mij. Maar ik vind lifehack een rotwoord, daarom: foefjes. Voor de Belgen: een foefje is een trucje, een slim­mig­heid­je. Heb je ook behoefte aan een prak­ti­sche oplossing voor iets? Leg mij je vraag voor, dan denk ik met je mee. Vandaag: een houten lepel tegen het overkoken.

Soms koken voe­dings­wa­ren zoals pasta, rijst en aard­ap­pe­len over. Dat is vrijwel altijd een slechte dag voor degene die het fornuis moet schoon­ma­ken. Meestal kookt het water over omdat er schuim op komt dat veel meer ruimte inneemt dan je van tevoren had ingeschat. Dat schuim heeft te maken met bij­voor­beeld zetmeel- en vet­deel­tjes in aard­ap­pe­len, pasta en rijst, die de grens tussen lucht en water opzoeken en zo belletjes maken (hier vind je een zorg­vul­di­ge toe­lich­ting – pdf).

Om te voorkomen dat het schuim boven de rand uitstijgt, kun je een houten lepel op de rand leggen. Doordat de belletjes tegen het hout botsen en kapot spatten, blijft de schuim­berg laag. Op de foto hierboven heb ik een deksel op de pan, maar dat is niet nodig, je kunt het effect ook zonder deksel bereiken. Op internet vind ik alleen ónbe­trouw­ba­re bronnen die uitleggen wat er precies gebeurt als het schuim tegen het hout botst, dus ik kan niet linken naar een goede ver­kla­ring, maar neem van mij aan: het werkt en het werkt – voor zover ik weet – alleen met een houten attribuut.

Een waar­schu­wing is op zijn plaats: je houten lepel trekt na verloop van tijd krom. Gebruik hiervoor dus niet je lie­ve­ling­sle­pel. En belang­rij­ker, want een kwestie van brand of geen brand: als je gaspitten over­dre­ven groot zijn, zoals bij mijn fornuis, zorg dan dat je het vuur laag genoeg zet.

De lepel kan vlam vatten, ook als de vlam­me­tjes die om de pan slaan niet zo hoog lijken te komen. De meeste lepels zullen vooral smeulen, maar ik wil het niet op mijn geweten hebben dat jullie een fikse keu­ken­brand moeten blussen. Zelf ontkwam ik er een paar keer op het nippertje aan. Het ruikt trouwens wel ver­ruk­ke­lijk, een smeulende houten lepel.

NB Net als de vorige tip is dit een truc die ervaren koks ver­moe­de­lijk als basic beschou­wen, maar ook hier geldt weer: juist de huiverige thuis­ko­ker kan wel wat hulp gebruiken

Foefje 1: cir­kel­vor­mig bakpapier

• Er wordt veertig dagen geblogd in blogland, dit is dag 19.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.