Over schrijven,  Stukjes in het wild

Ik moet mijn auteurs af en toe flink laten schrikken

Dankzij het fan­tas­ti­sche weblog Brain Pickings dat ik al jaren volg, botste ik weer eens op de schrijf­tips van Margaret Atwood. Het aardige aan haar schrijf­tips is dat ze zelf een span­nings­boog in zich hebben. Ze begint met heel kleine wenken, super­ge­de­tail­leerd, om je later omver te blazen met het schrijf­ad­vies der schrijf­ad­vie­zen: stop met zeuren, want je doet dit jezelf aan. Door de schat­tig­heid van de eerste tip (neem twee potloden mee in het vliegtuig) zie je de plottwist van niemand-heeft-je-verdomme-verteld-dat-je-móest-schrijven-dus-zeik-niet helemaal niet aankomen, en mede daarom komt dat advies zo hard binnen. Waarmee die opbouw op zichzelf een schrijf­ad­vies is: benut alle moge­lijk­he­den van het genre!

Ik geef zelf schrijf­les en verzin dus dagelijks schrijf­ad­vie­zen. In de tekst op deze site waarin ik mijn werk­zaam­he­den aanprijs, noem ik mezelf schrijf­coach én schrijf­juf, en vooral als ik over die eerste rol nadenk, kan ik leren van deze aanpak van Atwood: neem je auteurs mee in jouw verhaal over schrijven en laat ze af en toe eens flink schrikken.

Momenteel werk ik aan een syllabus Hoe begin ik aan een het schrijven van een boek waarin ik een stap­pen­plan uitwerk voor de hulpvraag die ik het meeste krijg: hoe begin ik aan een boek? Het schrijven van die syllabus is een feest, want hoewel ik deze vraag al jaren beant­woord, is het heel plezierig om alle adviezen voor een werk van lange adem eens uit­ge­breid onder elkaar te zetten. Het heeft een louterend effect op mijn humeur om te proberen om alle moei­lijk­he­den bij het schrijven van een boek om te vormen tot een werk van goede moed. Zodat de schrijver in kwestie niet gelijk de handdoek in de ring gooit, maar juist blij­moe­dig de billen schikt om het juiste zitvlees te kweken. Maar door Atwood weet ik weer dat met alleen optimisme en vrien­de­lijk­heid mijn verhaal niet af is. Ik heb een plottwist nodig, een moment waarop ik eerlijk zeg:

Lieve schrijver, ZEIK NIET!


Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.